Vad är förståelse ?

Alla lärare har som mål att elever / studenter ska förstå, vare sig det handlar om varifrån växterna får sin massa , vad proteinsyntesen går ut på eller vad Heidegger menade med Dasein. Vissa begrepp tar tid att få på plats , andra får man ibland en tydlig “aha -upplevelse “ , när poletten trilllade ned . Det är belöning för en lärare när man ser att detta sker.

Papegojkunskap

De flesta lärare är överens om vad förståelsens motsats är. Memorera ord inför en examination. Det går under namn som “papegojkunskap” , “utantilllärning” , “rote learning”, “ytinlärning” m.m . Det är känt att det är den enda strategi man kan ta till om man råkar ut för tidsbrist , försöker läsa in en femveckorskurs på några dagar..

För att tydlligöra vad detta är gjorde jag en film om en person som tidigare aldrig varit i ett kök. Nu går han en kurs för att lära sig vad som händer i köket . Filmen visar examinationen.


Att förstå

Hur går det till när någon förstår , när ny mening uppstår ? eller som en del skulle säga meningsskapande .
Peter Gärdenfors (kognitionsvetare) menar att förståelse är en lucka inom vetenskapen.
Jag får ofta kommentarer på min youtube-kanal “ nu förstår jag “ . Jag resonerar lite kring vad förståelse är detta i filmen nedan.
Finns det förståelserötter som missas ?

I filmen försöker jag visa på var tänkandets (då även förståelsens ) rötter finns.

Jag har skrivit mer om Mark Johnson här . Han har under decennier sysslat med frågan om förståelsens rötter ( eller tänkandet - om man så vill)

Ulf Danielssons bok har jag skrivit om Här och Här , där han skriver om det förbjudna steget .

Previous
Previous

Lagbrott på Hkr ?

Next
Next

Framtidens biologi - en ny era ?