Den andra rumphuggna halvan
Bodyless minds
Om Damasio beskriver problemet med en medicinsk vetenskap som studerar “mindless bodies” , så finns liknande problem hos de som studerar “bodyless minds” .
De som menar att “allt är kultur” . Visserligen kan de hålla med om att kroppen behövs för att hjärnan behöver syre och näring för att fungera , men våra mentala fenomen är helt och hållet bestämda av kulturen (möjligtvis med undantag av att vi ibland blir trötta, hungriga och törstiga) . Människan blir enligt detta synsätt helt separerad från resten av världen, eftersom våra mentala fenomen inte har några som helst rötter ned i vår biologi.
Om vi vill förstå ett språk, en kultur , en ekonomi eller en bilmotor så är alla överens om att historien hur det utvecklats är central. För mig blir det självklart att om vi vill förstå mentala fenomen ( vilja, intentioner, mening , konventioner ) hos människan så måste vi förstå dess evolutionära historia. Innan vi funderar på om “fri vilja “ finns, kanske vi ska börja men att diskutera om och hur “vilja” uppkommit (stenar vill inte, men en amöba ?) . För många naturvetare existerar slump, men inte val, då kan man inte diskutera hur det uppkommit (fast de ofta själva påstår de kan välja).
Splittringen Humanvetenskap — Naturvetenskap
Splittringen mellan human och naturvetenskap skedde i början på förra seklet och då evolutionsteorin inte var etablerad. Humanvetenskapen utvecklade sina metoder och teorier i sitt utforskande av hur människor tolkar och upplever världen. Att tolkning eller upplevande skulle finnas i andra former hos de levande varelser vi delar vår tillvaro med på denna planet finns inte med i beskrivningarna. Eftersom man inte haft någon evolutionär syn blir det ointressant hur mentala fenomen utvecklats. Naturvetenskapen å sin sida undersökte inte sådana fenomen eftersom den naturvetenskapliga metoden inte tillåter det.
Så det är inte konstigt att dualismen lever.
Psychology has for long been plagued by a dichotomy between a rather ‘mindless’ neuro-psychology and a ‘body-less’ cognitive psychology. [1]
Är vi “programmerade “ av våra gener ?
Det finns de som från naturvetenskapligt håll talar om mentala fenomen. Då gör de det utifrån metaforen “gener som program” . Det är just den metaforen som jag tror gjort att så många inom humanvetenskapen värjer sig mot våra biologiska rötter. De vill inte se sig själva som “programmerade robotar” - den mekanistiska synen på världen. Jag tror de har rätt, det är ett feltänk. Jag tror att det där är pudelns kärna . En felaktig beskrivning av vad liv är. Det finns en debatt inom evolutionsteorin om vilka mekanismer som driver evolutionen. Gener som program anser jag vara en missvisande metafor-se HÄR.
Tänk om Dewey hade …….?
Vi kan ställa den kontrafaktiska frågan : Vad hade hänt om John Deweys tankar (av vissa beskrivits evolutionsteorins förste filosof) blivit dominerande i västvärlden under 1900-talet ? Det blev istället i många länder den analytiska filosofin som sökt svar på hur vi ska kunna skilja sanna påstående från falska. Då har man utgått från ett “logiskt förnuft” utan att vara intresserad över hur detta uppstått. Det var ur denna kognitionsvetenskapen en gång växte fram utifrån hypotesen: tänkande = manipulation av symboler efter logiska regler ( datormetaforen).
Helt klart hade man börjat med att utforska hur tänkande är sammantvinnat med livsprocesser , något man börjat med först på senare år .
”Thus the question of the integration of mind-body in action is the most practical of all questions we can ask of our civilization. It is not just a speculative question; it is a demand: …………… “
Om vi inte lyckas integrera detta , vad händer då ?
“we shall continue to live in a society in which a soulless and heartless materialism is compensated for by soulful but futile and unnatural idealism and spiritualism. .. “ [2]
Jag har träffat personer som påstår sig bygga sin forskning på Dewey. Men de verkar ha missat denna centrala del i hans tänkande. De talar de som fullfjädrade dualister: kultur är en sak — natur något helt annat .
De studerar den ena rumphuggna delen av den mänskliga existensen “ body-less minds” . Naturvetenskap och medicin den andra “ mindless bodies” (medvetandet är en illusion)
Själv är jag kanske lite naiv som tror att dessa bägge hör ihop .
[1] Linell, P. (2007). Dialogicality in languages, minds and brains: is there a convergence between dialogism and neuro-biology?. Language Sciences, 29(5), (sidan 617)
[2] Dewey, J. (1928). Body and mind. Bulletin of the New York Academy of Medicine, 4(1), 3. (Sid 8)